Συντάξεις: Η ανωτερότητα της ΕΣΣΔ έναντι της Ρωσίας, της Ελλάδας κι όλου του καπιταλιστικού κόσμου

Συντάξεις: Η ανωτερότητα της ΕΣΣΔ έναντι της Ρωσίας, της Ελλάδας κι όλου του καπιταλιστικού κόσμου

 

 

Άλλη μια επιβεβαίωση της ανωτερότητας του σοσιαλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ το γεγονός ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (για τους άνδρες 60 και για τις γυναίκες 55) διατηρούνταν από τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, και συγκεκριμένα το 1930, έως σήμερα στη Ρωσία . Η σημερινή αστική κυβέρνηση, όμως, υπηρετώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου, χτες ψήφισε νόμο με τον οποίο τα ανεβάζει σε 65 και 63 αντίστοιχα.

Αυτό δηλαδή που ήταν εφικτό το 1930, σήμερα, το 2018, θεωρείται «ασύμφορο» και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης …δικαιολογείται είτε από το «προσδόκιμο ζωής», είτε από «τη βιωσιμότητα των Ταμείων», είτε από την «υλοποίηση του προϋπολογισμού», όπως και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι στην ΕΣΣΔ υπήρχε εργατικό κράτος που βελτίωνε τη ζωή των εργατών, ενώ στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία κριτήριο είναι τα κέρδη του κεφαλαίου, από το ξεζούμισμα των παραγωγών όλου του κοινωνικού πλούτου.

Σημειώνεται ότι στο συνταξιοδοτικό σύστημα που θεμελιώθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης, τα όρια συνταξιοδότησης ήταν τα 60 χρόνια για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες, ενώ προβλέπονταν μειωμένα όρια (50-55 για τους άντρες και 45-50 για τις γυναίκες) για όσους εργάζονταν σε επαγγέλματα αυξημένου κινδύνου, ή κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες.

Άπιαστο όνειρο πλέον αυτό και για τους Ρώσους, και για τους Έλληνες και για τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, όπου οι εργαζόμενοι πετιούνται, κυριολεκτικά, στα σκουπίδια ως στυμμένη λεμονόκουπα.

Η μόνη προοπτική, να πάρουμε στα χέρια μας τα κλειδιά της οικονομίας.

 

 

Ατέχνως

 

 

 

 

https://atexnos.gr/συντάξεις-η-ανωτερότητα-της-εσσδ-έναν/

 

 

 

 

 

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Praxis Review Απάντηση

    Η ιμπεριαλιστική Ρωσία του Πούτιν και του υπόλοιπου πολιτικού προσωπικού της ρωσικής αστικής τάξης (και) στο θέμα των συντάξεων γύρισε την χώρα 90 χρόνια πίσω, αυξάνοντας τα όρια συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια για τους άνδρες και κατά 8(!!) για τις γυναίκες.

    Σκληρές οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τις αγορές και τους ενεργειακούς δρόμους αλλά όταν πρόκειται για την εργατική τάξη και τα λαικά στρώματα η πολιτική είναι η ίδια.Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι γραμμή όλου του καπιταλιστικού κόσμου εδώ και δεκαετίες και η Ε.Ε προωθεί αντίστοιχα μέτρα σε όλη την Ευρώπη. Καθώς κλιμακώνονται οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί όλα τα ιμπεριαλιστικά κράτη και ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα, κλιμακώνουν την επίθεση τους ενάντια στις δικές τους εργατικές τάξεις και λαικά στρώματα για να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους στους ανταγωνισμούς.

    Αυτά και για τον διαδικτυακό “αντιμπεριαλισμό” του “οι δικοί μας ιμπεριαλιστές είναι καλύτεροι” που αναπαράγουν δεξιά αλλά και σοσιαλδημοκρατικά μορφώματα τύπου ΛΑΕ μαζί με διάφορους παρατρεχάμενους….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *