Το μανιφέστο της Κόκκινης Ομάδας

Το μανιφέστο της Κόκκινης Ομάδας

 

Eπιμέλεια – μετάφραση: Παναγιώτης Μανιάτης //

Η Κόκκινη Ομάδα ήταν μια οργάνωση καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνταν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Αρκετά από τα μέλη της είχαν προηγουμένως αναμειχθεί με τον Βερολινέζικο Ντανταϊσμό, ενώ αργότερα προσανατολίστηκαν στο κίνημα της Νέας Αντικειμενικότητας. Κατ’ αυτούς, η «αντικειμενικότητα» δεν ερχόταν σε σύγκρουση με τον κομματισμό και τις συνακόλουθες πολιτικές ευθυγραμμίσεις. Το μανιφέστο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Die Rote Fahne {(Η Κόκκινη Σημαία), 57, Berlin, 1924}.

 

 

Ομάδα Κομμουνιστών Καλλιτεχνών

 

 

Καλλιτέχνες οργανωμένοι και δραστήριοι στο Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν συνενωθεί για να σχηματίσουν μια Ομάδα Κομμουνιστών Καλλιτεχνών. Τα μέλη αυτής της ομάδας, γνωστής ως «Η Κόκκινη Ομάδα της Ένωσης των Κομμουνιστών Καλλιτεχνών», μοιράζονται την πεποίθηση ότι ένας καλός Κομμουνιστής είναι πρώτα απ’ όλα ένας Κομμουνιστής, και μόνο δευτερευόντως ένας τεχνίτης, ένας καλλιτέχνης και ούτω καθεξής. Πιστεύουν ότι η γνώση και οι δεξιότητες είναι εργαλεία που βρίσκονται στην υπηρεσία της ταξικής πάλης.

Σε στενή σύνδεση με τα τοπικά κεντρικά όργανα του Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν αναλάβει να πραγματοποιήσουν το ακόλουθο πρόγραμμα, που δίνεται εν συντομία παρακάτω, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας της κομμουνιστικής προπαγάνδας στα πεδία της λογοτεχνίας, του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών. Ο τρόπος παραγωγής των κομμουνιστών καλλιτεχνών, που ήταν μέχρι τώρα πολύ αναρχικός, πρέπει τώρα να αντικατασταθεί από μια σχεδιασμένη μορφή συνεργασίας:

1.Οργάνωση ιδεολογικά ενιαίων βραδιών προπαγάνδας.

2.Πρακτική υποστήριξη σε όλες τις επαναστατικές συγκεντρώσεις.

3.Καταπολέμηση των ιδεολογικών επιβιώσεων του Ελεύθερου Γερμανού στις προλεταριακές συγκεντρώσεις (πατριωτικός ρομαντισμός).

4.Οργάνωση καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε κάθε συνοικία· δοκιμή αντιγραφών εφημερίδων τοίχου· καθοδήγηση στην προετοιμασία των πόστερ και των πλακάτ για τις διαδηλώσεις κ.λπ.· υποστήριξη των προσπαθειών (πάρα πολύ ερασιτεχνικών μέχρι τώρα) των κομματικών μελών να διακηρύξουν την επανάσταση με λόγο και εικόνα.

5.Οργάνωση περιοδευουσών εκθέσεων.

6.Ιδεολογική και πρακτική εκπαίδευση μεταξύ των ίδιων των επαναστατών καλλιτεχνών.

7.Δημόσια αντιπολίτευση σε αντεπαναστατικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

8.Διάλυση και εξουδετέρωση του έργου των μπουρζουά καλλιτεχνών.

9.Εκμετάλλευση μπουρζoυάδικων εκθέσεων τέχνης για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

10.Επαφή με μαθητές σε καλλιτεχνικά ιδρύματα και ινστιτούτα, με σκοπό να τους επαναστατικοποιήσουμε.

11.Θεωρούμε την «Κόκκινη Ομάδα» ως τον πυρήνα μιας συνεχούς επεκτεινόμενης οργάνωσης όλων των προλετάριων επαναστατών καλλιτεχνών στη Γερμανία.

 

 

Ήδη αρκετοί συγγραφείς, μαζί με τον δραματουργό σύντροφο Erwin Piscator, έγιναν μέλη στην Ομάδα Κομμουνιστών Καλλιτεχνών. Τώρα κάνουμε έκκληση σε περισσότερους καλλιτέχνες και συγγραφείς να έρθουν στις γραμμές μας και να δουλέψουν πρακτικά με μας στη βάση του σχεδίου εργασίας μας. Κάθε αλληλογραφία να σταλεί στον Rudolf Schlichter, Neue Winterfeldstr. 17, Βερολίνο, 13 Ιουνίου 1924.

 

 

Ένωση Κομμουνιστών Καλλιτεχνών. Πρόεδρος: George Grosz. Αναπληρωτής Πρόεδρος: Karl Witte, συγγραφέας. Γραμματέας: John Heartfield.

 

 

Η μετάφραση έγινε από το βιβλίο Art in Theory, 1900-1990. An Anthology of Changing Ideas by Charles Harrison, Paul Wood, 388-389.

 

 

 

https://mauroflight.wordpress.com/category/δυτικοί-κομμουνιστές-καλλιτέχνες/page/2/

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *