Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο: Καταγγέλλει τις απολύσεις 46 εργαζομένων από φαρμακευτικές εταιρείες

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

 

 

Καταγγέλλει τις απολύσεις 46 εργαζομένων από φαρμακευτικές εταιρείες

 

Την απόλυση 46 εργαζομένων από φαρμακευτικές εταιρείες καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο. Συγκεκριμένα, με απόσταση μιας βδομάδας οι φαρμακευτικές εταιρείες SANOFI και SERVIER, έστειλαν στην ανεργία 32 και 14 εργαζόμενους, αντίστοιχα.

«Η επίθεση που δέχονται στα δικαιώματά τους οι συνάδελφοι στην ιατρική ενημέρωση συνεχίζεται σε αμείωτο ρυθμό», τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και σημειώνει:

«Για άλλη μια φορά, οι απολύσεις βαφτίστηκαν οικειοθελείς αποχωρήσεις, αρκετά συνηθισμένος τρόπος στον κλάδο μας, που, από τη μια, χρυσώνει το χάπι της απόλυσης, και, από την άλλη, επιτρέπει στις εταιρείες να ξεμπερδεύουν γρήγορα με το προσωπικό που θεωρούν περιττό. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους, αφού ακόμα δεν έχουν πετύχει την απελευθέρωση των απολύσεων που απαιτούν κάτι που οφείλεται στους αγώνες του ταξικού κινήματος.

Οι εταιρείες, αιτιολογώντας τις πράξεις τους, ρίχνουν για άλλη μια φορά το φταίξιμο στο αρνητικό κλίμα που υπάρχει στον κλάδο, στα clawback και τα rebate, στην αυξημένη φορολογία, στη μείωση των τιμών, στη μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη. Προχωρούν λένε σε αυτές τις απαραίτητες “αναδιαρθρώσεις”, προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει ως απαράδεκτες όλες τις απολύσεις των συναδέλφων και αρνείνται να πάρουν μέρος στην “κόντρα” μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που με τη δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια έχουν φέρει αμύθητα κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες, σήμερα καλούνται να πληρώσουν την απώλεια τζίρου σε κάποιες από αυτές. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, πως για τις εταιρείες δεν είμαστε τίποτα άλλο από ξερά νούμερα, και πως όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων δεν λογαριάζουν ούτε την προσφορά μας, ούτε τις ζωές μας. Καταρρέουν τα ψεύτικα λόγια περί εταιρειών με “ανθρώπινο πρόσωπο”, περί κοινωνικού εταιρισμού, σκάει σα φούσκα το παραμύθι για εταιρεία που είναι η δεύτερή μας οικογένεια.

Συνάδελφοι,

Σε αυτό το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, το μοναδικό κριτήριο που καθορίζει τις αποφάσεις των εταιρειών είναι η κερδοφορία τους. Με βάση αυτό το κριτήριο αναδιαρθρώνονται, απολύουν ή προσλαμβάνουν, επενδύουν ή αποεπενδύουν. Δεν διστάζουν να βγάλουν από τα ταμεία τους εκατομμύρια ευρώ, χρήματα βγαλμένα έτσι κι αλλιώς από τη δουλειά των εργαζομένων, προκειμένου να καταστρέψουν ανθρώπινη εργασία όταν το ποσοστό κέρδους τους, τους το επιβάλλει. Με αυτόν τον μπούσουλα δεν έχουν καμία ηθική αναστολή, ακόμα και να αποσύρουν φάρμακα απαραίτητα για την υγεία μας, αδιαφορώντας για τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας. Τα παραδείγματα απόσυρσης ογκολογικών και αντιδιαβητικών φαρμάκων είναι πρόσφατα.

Η εκτίμησή μας είναι ότι τα φαινόμενα απολύσεων, αναδιοργανώσεων, οικειοθελών αποχωρήσεων θα συνεχιστούν πιο βίαια την επόμενη περίοδο. Μαζί με αυτά θα ενταθούν η ανασφάλεια, η τρομοκρατία και η εντατικοποίηση της εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Σας καλούμε να πυκνώσετε μαζικά τις γραμμές του συνδικάτου και της ομοσπονδίας μας, άλλος δρόμος από αυτόν της ταξικής πάλης δεν υπάρχει. Στον ανελέητο πόλεμο που δεχόμαστε, μόνο με πόλεμο μπορούμε να απαντήσουμε. Να δώσουμε τη μάχη για τη σύμβαση, το ωράριο, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Να σπάσουμε τη μοιρολατρία, τη δηλητηριώδη άποψη πως τίποτα δεν αλλάζει. Σκεφτείτε πως ό,τι κατάφερε η εργατική τάξη, το κατάκτησε με αγώνες σκληρούς, επίπονους, μακροχρόνιους. Στη βάση αυτής της πείρας πρέπει να βαδίσουμε και εμείς, μέχρι οι εργαζόμενοι να γίνουν οι κυρίαρχοι στον πλούτο που παράγουν.

Λέμε όχι στις απολύσεις!

Η ανεργία μας δεν εξαγοράζεται!

Κανένας συνάδελφος μόνος του!».

1 σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.