Για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις “διαπραγματεύσεις” κυβερνήσεων-εργοδοτών.

 

 

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, πέντε μεγάλοι Όμιλοι Υγείας (ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, METROPOLITAN, ΥΓΕΙΑ), οι οποίοι πραγματοποιούν την ειδική εξέταση PET– CT,με επιστολή τους στον ΕΟΠΥΥ ζητούν να σταματήσουν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις στο ραδιοφάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη εξέταση  που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ. Διαφορετικά  θα σταματήσουν να χορηγούν οι ίδιοι το ραδιοφάρμακο  που είναι απαραίτητο για την εξέταση η οποία αφορά  και σοβαρά ογκολογικά περιστατικά. Η διακοπή της τροφοδοσίας θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία τους καρκινοπαθείς αφού θα πρέπει να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ και να το προμηθεύουν οι ίδιοι στις κλινικές!.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται  τέτοια προβλήματα. Λίγους  μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2019 πάλι η εξέταση είχε σταματήσει, λόγω έλλειψης του ραδιοφαρμάκου σε νοσοκομεία στην Β.Ελλάδα. αφού η εταιρεία που το παράγει αδυνατούσε να το προμηθεύσει, διότι είχε σταματήσει προσωρινά την παραγωγή  λόγω βλάβης στα μηχανήματά της.

Για μια ακόμα φορά οι ασθενείς  γίνονται τα θύματα των παζαριών εργοδοτών της Υγείας και κυβερνήσεων, της διαπραγμάτευσης για την κερδοφορία και τους προϋπολογισμούς  στην Υγεία. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, όπως έχουν τονίσει και η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου με παρεμβάσεις τους. Η εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΒ-ΛΙΛΛΥ, μέσω του προέδρου της Δ. Φιλιώτη που είναι και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ, με επιστολή της προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε την αδυναμία της να προμηθεύει τα φαρμακεία του οργανισμού με δυο ογκολογικά φάρμακα της κατηγορίας 1α (Καθημερινή  8/2/2019), επειδή τα rebate και clawback καθιστούν την παροχή τους ζημιογόνα για την εταιρεία. Αντίστοιχες επιστολές προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας απέστειλαν ο ΣΦΕΕ και ο PIF, προειδοποιώντας τόσο για απόσυρση φαρμάκων όσο και για απώλεια θέσεων εργασίας. Άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε παραδείγματα εταιρειών όπως η Roche που σταμάτησε την προμήθεια ογκολογικών φαρμάκων ή όπως η NOVO NORDISC  που απέσυρε ινσουλίνες  για διαβητικούς, εξαιτίας καθυστέρησης εξόφλησης από τη μεριά του κράτους ή ασύμφορων τιμών.

Ακόμα, όμως, και αν δεν γίνουν πράξη οι απειλές των εταιρειών, αυτό δε σημαίνει πως δεν συναντάμε έντονα το φαινόμενο ελλείψεων σε φάρμακα. Και αυτό γιατί ήδη έχουμε κάποιες αποσύρσεις φαρμάκων λόγω ασύμφορης για τις εταιρείες τιμής τους, και από την άλλη έχουμε το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών. Το εμπόρευμα – φάρμακο είναι  «απελευθερωμένο» από περιορισμούς και δεσμεύσεις στην κίνηση του, «ταξιδεύει» εκεί που υπάρχει κέρδος. Αν το απαιτούμενο κέρδος δεν επιτυγχάνεται εδώ, οι επιχειρηματίες θα βγάλουν το εμπόρευμά τους εκτός συνόρων, αδιαφορώντας για τους ασθενείς που μάταια θα ψάχνουν να εκτελέσουν τις συνταγές τους.

Αυτό που αποδεικνύεται, λοιπόν, είναι ότι όσο το φάρμακο είναι στην ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, οι ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού μαζί με την υγεία και την πρόσβαση στις διάφορες θεραπείες έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη.

Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα, καμία δικαιολογία, ούτε από τους εργοδότες, ούτε από την κυβέρνηση για να στερούνται φάρμακα και εξετάσεις οι ασθενείς που είναι απαραίτητα για την υγεία τους. Αυτό το άθλιο παζάρι στις πλάτες των ασθενών-την ώρα μάλιστα που μας  λένε για «δημόσια υγεία» πρέπει να σταματήσει!

Ο μόνος δρόμος για εμάς είναι η οργάνωση της πάλης μας απέναντι σε όλους αυτούς που τσακίζουν καθημερινά τη ζωή μας. Για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους μας έκλεψαν και εξακολουθούν να μας κλέβουν, να  παλέψουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για καλύτερους όρους εργασίας και ζωής, για να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας. Για να γίνουμε τελικά εμείς οι κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε, γιατί μόνο τότε το φάρμακο θα πάψει να είναι εμπόρευμα και όλα τα κοινωνικά αγαθά θα αντιμετωπίζονται πραγματικά ως τέτοια.

 

 

Praxisreview

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *